top of page

Har du snablen for langt nede i livsenergien?

Lad os blive lidt klogere på organerne, der holder os i live hver dag.

I den vestlige del af verden er det ikke meget, vi lærer om vores indre organer. Vi ved, at hjertet er vores vigtigste organ, som hver dag pumper og arbejder hårdt for at holde os i live. Men derfra er der langt til et større og tættere kendskab til vores egen indre verden. Så i dag skal vi blive lidt klogere på, hvad der sker med vores livsenergi nyrer, når vi lever et liv med for meget stress.

Syre-base balancen
– hvor sur er du blevet?

Læs her.

Skærmbillede 2018-08-17 kl. 10.14.57.jpg

Hvad gør nyrerne og hvor holder de til? 

Nyrerne er to bønneformede organer, som i størrelse svarer ca til en knyttet hånd og vejer mellem 150 - 175 gram. De ligger placeret øverst i lænden, en på hver side af rygsøjlen. Nærmere præcist ligger den venstre nyre bag ved milten og den højre nyre bag ved leveren.

Men vigtigst af alt, så er nyrerne livsnødvendige for kroppen. De filtrerer og renser vores blod, udskiller affaldsstoffer, regulerer kroppens mineralniveau og holder blodtrykket i hele kroppen oppe.

 

Lige ovenpå befinder binyrerne sig

Binyrerne er to små hormonproducerende kirtler, der ligger på toppen af hver nyrer. De udskiller blandt andet hormonerne adrenalin og noradrenalin. Disse hormoner spiller en vigtig rolle i kontrollen af, hvor hurtigt dit hjerte slår, blodtrykket og kroppens reaktioner på stress eller akutte belastninger.

​

Signaler fra hjernen stimulerer binyrerne til at producere disse hormoner. I binyrerne udskiller også hormonet kortisol, et hormon der kan ses en overproduktion af hos mennesker med højt stressniveau. 

​

MEN hvordan hænger dette fysisk organ, så sammen med med følelser som angst og overdreven træthed?

I Traditionel Kinesisk Medicin kobles organerne med specifikke følelser.

Det vil sige at I Traditionel Kinesisk Medicin ser man ikke udelukkende de indre organer, som et afgrænset fysisk væv, men man forstår dem i højere grad udfra deres samlede funktion i kroppen og udfra hvilke reaktioner der affødes i resten af kroppen og psyken, når pågældende organ er ude af balance. Her nedenfor vil akupunktør Trine Sten Dybdahl forklarer nærmere, hvordan man forstår nyrerne og deres energi ud fra Traditionel Kinesisk Medicin.

 

Din nedarvede Qi har hjemsted i nyrerne

I Kinesisk Medicinsk tankegang har livsenergien hjemsted i nyrerne. På et sundt menneske flyder Qi frit rundt i organer og meridianer. Den vitale livsenergi indeholder dit arvemateriale, gener, dna og livscyklus. Mængden og kvaliteten af livsenergien er et resultat af vores forældres (sundheds) tilstand på konstitutionstidspunktet – altså på det tidspunkt hvor æg og sædcelle mødes.

Nogle mennesker fødes med en god stor portion livsenergi, mens andre som udgangspunkt må nøjes med mindre. Heldigvis er der gennem livet mulighed for at ’sætte ind på kontoen’ i form af sund livstil; God kost, bevægelse, tilpasse udfordringer, varme tætte huse, sociale relationer og føde til sanserne.

​

Man kan aldrig få for meget Qi, men den kan blive opbrugt af stress

Nyre, Lunge og Milt er primære producenter af Qi – livsenergi. Man kan aldrig få for meget Qi, men den kan blive opbrugt af stress og overarbejde – fysisk og psykisk, dårlig kost, manglende bevægelse, dårlig luft, følelsesmæssige påvirkninger, lang tids sygdom eller hvis nogle af organerne ikke fungerer optimalt. Stress og overarbejde svarer til at have snablen nede i livsenergien og trække den ud. Qi underskud viser sig typisk ved ekstrem træthed, manglende appetit, blegt ansigt, svag stemme, løs afføring, nattesved og følelsen af ikke at have nok luft.

Det er ifølge den kinesiske forståelse, således at vi dør når al nyre energi rinder ud pga. sygdom og/eller alderdom. Det er muligt at rette op på ubalancen – og ’sætte ind på kontoen’ ved at få nok hvile, undgå at overanstrenge sig, støtte milten med god kost; varm mad lavet fra bunden og med gode råvarer, åndedrætsøvelser som styrker lungerne og let motion som eks. vis Qi Gong og Yoga – helst i frisk luft.

 

​

bottom of page