top of page

Frossen skulder (Kapsulit)
– et drilsk bæst

I et TCM perspektiv

August 2020  |   Trine Sten Dybdahl

White T-shirt

Bedring med TCM – Traditonel Chinese Medicine.

 

Hvad er en ’frossen’ skulder 

At skulderen er frossen betyder, at der er helt eller delvist nedsat bevægelighed fordi ledkapslen er betændt og stiv.

Skulderproblemerne kan være opstået efter et fald eller et brud, statiske bevægelser, men kan også opstå uden sikker årsag. Tilstanden er sjælden hos personer under 40 år

Se video vedr. frossen skulder på sundhed.dk: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/knogler-muskler-og-led/sygdomme/skulder-og-overarm/frossen-skulder-kapsulit/

 

Symptomer

Symptomerne på frossen skulder er en tiltagende og vedvarende smerte, hvor bevægeligheden bliver mere og mere begrænset. Tilstanden er smertefuld og kan være langvarig. 

Tilstanden forværres ofte om natten og når det er koldt. Smerterne og den nedsatte bevægelighed giver store udfordringer i at udføre selv små handlinger i hverdagen. Om natten bliver man forstyrret i sin søvn, fordi det er smertefuldt at vende sig. Alt i alt en temmelig ond cirkel. Et drilsk bæst der er svært at komme til livs.

De tre faser

Tilstanden ses ofte i tre faser. Varigheden kan være i 1-2 år, hvis den ikke behandles. Intervallerne i de tre faser kan variere fra person til person. 

 

Fase 1: Den frysende fase med smerter, der kan være ret kraftige. Nogle oplever, at smerterne stråler ud i armen. Det gør ondt at bevæge skulderen. Dette stadium kan vare 2-6 måneder

Fase 2: Den frosne fase, hvor smerterne begynder at forsvinde. Stadiet er især præget af vedvarende bevægeindskrænkning. Dette stadium kan vare i ca. 6 måneder.

Fase 3: Den optøende fase, hvor der langsomt kommer mere mobilitet. Bevægeligheden genvindes gradvist over 4-6 måneder. Nogle oplever vedvarende bevægeproblemer.

Behandling af ’Frossen skulder’

I vores konventionelle sundhedssystem er der ikke megen hjælp at hente. I fase 1 og 2 bliver man måske tilbudt binyrebarkhormon* for at lette smerten.

Osteopati, fysioterapi og kiropraktik bliver direkte frarådet i de smertefulde faser 1 og 2, men anbefales i ’optøningsfasen’ – altså fase 3.

’Der findes mobiliseringer, hvor man forsøger at gøre det inden for smertegrænsen, og hvor man kan dokumentere, at der er en vis effekt, men regelret fysioterapi af skulderen i de smertefulde faser 1 og 2 fører som regel til mange flere smerter og meget mere ubehag for patienten", siger Bo Sanderhoff Olsen. Bo Sanderhoff Olsen er overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Herlev Hospital og bestyrelsesmedlem i det Europæiske Selskab for Skulder- og Albuekirurgi. Hver uge ser han i gennemsnit to patienter med en frossen skulder – både nye patienter og patienter, der kommer til kontrol.

De nye patienter ser han typisk 3-4 måneder henne i forløbet, og mange af dem har været behandlet hos en fysioterapeut efter henvisning fra egen læge.

"Derfor er de ofte ekstremt smertepåvirkede, når de kommer i de første konsultationer, og jeg ser grædende patienter med natlige smerter og natligt ubehag. De får ikke nogen nattesøvn, de er svært påvirkede af deres situation’.

Kilde: Uddrag af artikel fra Fysioterapeuten nr. 12, skrevet af journalist Ida Sønderby Rosgaard

 

Hvad kan akupunkturen ift. en ’frossen skulder’?

Akupunktur har vist sig, at kunne hjælpe kroppen med at bryde den onde cirkel alleredei fase 1. 

Akupunktur kan dels smertebehandle, så kroppen får ro til at helbrede sig selv. Endvidere kan akupunkturen løsne for spændinger og blokeringer i musklerne i området og afhjælpe den inflammation, der var ’roden til ondet’.

Akupunkturen styrker Qi – vores vitale energi – og får den til at flyde frit. 

Ifølge kineserne er årsagen til smerter et hvilket som helst sted i kroppen, at den vitale energi er blevet bremset. Nålene virker som små antenner der, når de sættes på akupunkturpunkter de udfordrede steder, får den elektriske energi til at strømme frit igen, giver energi til stedet og derved opløser smerte og inflammation (betændelse).

Der er altså rigtig mange fordele ved at sætte ind med akupunktur tidligt i forløbet.  

 

 

*Binyrebarkhormon: Et Binyrebarkhormonpræparat er et antiinflammatorisk middel. I praksis injiceres en kombination af binyrebark og et lokalbedøvelses middel, hvilket vil føre til umiddelbar lindring. Smerten blusser op igen, indtil inflammationen er væk og der kræves derfor injektion med binyrebarkhormon flere gange.

Læs mere om binyrebarkhormon og dets bivirkninger her: https://netdoktor.dk/ordbog/binyrebarkhormon.htm

 

Kilder: sundhed.dk, Artikel fra ’Fysioterapeuten’ nr. 12, patienthåndbogen, netdoktor.dk,

Peter Deadman: A Manual of Acupuncture

 

 

bottom of page